a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Image Alt

Voor scholen

Goudhaantjes op jouw school

Fonkelproject

Je kan als kleuterschool of basisschool een lessenpakket voor een inclusieve projectdag aanvragen. Tijdens zo’n scholenproject zullen de leerlingen samen met onze Goudhaantjes

  • op zoek gaan naar hun eigen sterktes en talenten;
  • groeien in verbondenheid en respectvol omgaan met elkaar en met anders zijn;
  • zich engageren voor een sociale samenleving waar er plaats is voor iedereen.

We brengen kinderen die ziek of beperkt zijn met valide kinderen samen rond een leerzame, entertainende activiteit. Op die manier motiveren en begeleiden we de kinderen om drempels voor de zieke en gehandicapte kinderen weg te werken. We laten alle betrokken partijen ondervinden welke (onontdekte) mogelijkheden en talenten ze hebben.

Dat project bestaat uit drie stappen:

Stap 1

Je begint met het digitale lessenpakket. Dat bestaat uit theoretische achtergrond en opdrachten rond talenten, beperkingen, ziek zijn en participatie. Je ontdekt wat je kan doen om zieke en gehandicapte kinderen te betrekken, te leren kennen en te ondersteunen.

Stap 2

Je past de theorie toe tijdens een G-sportinitiatie, waarbij je sporten kan proberen als racerunnen, rolstoelbasketbal en torbal.

Stap 3

Inclusieve sportdag

Je sluit het project af met een een inclusieve sportdag. Leerlingen uit het regulier en buitengewoon onderwijs kunnen zo samen genieten van een sportieve en leerrijke namiddag. Wij hebben hiervoor actiefiches en stappenplannen voorzien. Ook wijzen we als platform de weg naar relevante partners zoals  uitleendiensten voor aangepast sportmateriaal.

“Door in dit waardevolle project mee te stappen, hopen we onze kinderen zo te laten ervaren wat ‘anders zijn’ kan betekenen en dat je ook in je ‘anders-zijn’ kan schitteren. “
                                                                     – Chris Vloeberghs, directrice Basisschool De Ark –
Vania - stagiair orthopedagogie

“Het racerunnen was voor mij een primeur. Ik kende de fietsen niet en was verbaasd te zien en horen welke snelheden en afstanden hiermee gehaald worden. Er waren 2 aangepaste fietsen en 2 rolstoelen, de juf loste dit zeer creatief op door bijvoorbeeld een estafetterace te laten doen en een aangepaste ‘tikkertje handicap’ waarbij de tikker diegene in de rolstoel was. Hier kregen kinderen echt een mooi voorbeeld van hoe je toch kan spelen of sporten met elkaar, beperking en geen beperking, inclusief dus.“

–  Vania Deblaere, tijdens een inclusieve sportdag op VBS De Ark, stagiair Orthopedagogie AP Hogeschool Antwerpen.

Wat kan je nog als school doen?

Hieronder vind je een aantal manieren waarop je met jouw school of klasgenoten ons kunnen helpen bouwen aan een fonkelende toekomst

  • Nodig een gastspreker uit in de klas. Zo krijg je alle informatie van onze vzw en dompelen we jouw klas helemaal onder in de wereld van onze Goudhaantjes.
  • Laat je leerlingen een spreekbeurt houden over onze vzw. Je kan bij ons ook een spreekbeurtenpakket aanvragen. We helpen je graag op weg om er een mooi geheel van te maken.
  • Doneer ons je oude of kapotte gsm’s. Wij verkopen die dan aan bedrijven die ze recycleren. Ook kunnen we geld krijgen voor oude inktpatronen of oud ICT-materiaal. Breng die dus ook zeker bij ons binnen. Dat geld gebruiken we om onze Goudhaantjes nog meer te laten fonkelen.
  • Zet als school je eigen actie op touw. Dat kan gaan van een kerstmarkt organiseren tot koekjes verkopen. We willen je hier uiteraard graag mee helpen.

Fonkelcertificaat

Scholen die een actie organiseren en/of deelnemen aan het Fonkelproject krijgen het prachtige Fonkelcertificaat en een speciale vermelding op onze website. Als je  een mooi bedrag hebt verzameld, kan vzw Goudhaantjes na afloop van de actie een symbolische cheque in ontvangst nemen.

a

Fonkelaars maken kans op een mooie prijs

Als je ons een foto van je spreekbeurt of project mailt naar hallo@goudhaantjes.be maak je kans op een mooie prijs.

Wat zijn de spelregels daarvoor?

  • Vermeld altijd je naam, achternaam, adres, postcode, woonplaats en leeftijd in de mail. Zo weten we perfect waar je prijs naartoe moet als je gewonnen hebt.
  • Als je ons mailt, geef je ons toestemming om jouw inzending te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met een vermelding op de website of onze sociale media. Je achternaam en adres zetten we er dan uiteraard niet bij.

Hoe kunnen wij jouw school helpen?

a

Heb je een goed idee om vzw Goudhaantjes te steunen? Ons team helpt je school graag om je idee verder vorm te geven. Contacteer ons daarvoor via mail. Daarnaast beschikken wij ook over promotiemateriaal waarmee we je activiteit kunnen ondersteunen.

contact »»

Share
Share